Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Aranyozás Ezüstözés


Általában a restaurált képkeretek, és bútorok felületére alkalmazzuk.


Aranyozás az egyik legrégebbi és leginkább összetett, felület díszítő folyamat. Ősi művészet, amit már, az egyiptomi civilizáció idején a használtak. Valamint Kínában, Görögországban és a Római birodalomban is


Két fő technikát alkalmazunk az aranyozásra, ezüstözésre:


■   Klasszikus poliment - aranyozást. Fényaranyozás, amikor a kapott felület fényes lesz. Egy vizes, enyves alapú, bólusz-rétegre helyezzük az aranyfüst lapokat, és achátkővel polírozzuk.

■   Olajaranyozást, itt matt felületet kapunk. Amikor mixtion, olajlakk rétegre rakjuk az arany lapokat.
 


Javításnál nem szedjük le a teljes réteget, csak a sérült részeket kell kijavítani, a mozgó díszeket visszaragasztjuk. Ha az aranyozás alatti fehér réteg megsérült, hiányos, akkor azt pótolni kell. Az eredeti bevált recepteket kell alkalmazni, ahogy a régi aranyozó-mester (nő) alkalmazta. Nem kenjük ki simán gipsszel. Mi, elsősorban fákat, képkereteket, bútorokat aranyozunk-ezüstözünk, fényes, és matt technológiával.


Általános technológia


1. Először a felületet meleg enyvvel eresztjük be


2. Kőalapozás. Áztatott krétát csontenyvvel összekeverünk. A híg tejfölszerű anyagot ecsettel tuffoljuk, dörzsöljük, fel.


3. Krétaalapozás. Átszitált nagyon finom krétát, csontenyvvel (nyúlenyvvel) keverünk, hígabbra mint a kőalapot. Ecsettel vékony rétegekben kenjük fel, mintha lakkoznánk. A rétegek között, hagyjuk megszáradni
Maximum 8 réteg, az utolsó száradása után, megcsiszoljuk P600-as finomságú papírral.


4. Enyves záró-réteg. A meleg, csontenyvvel (nyúlenyvvel), egy egyenletes réteget festünk fel ecsettel.


5. Poliment-alap az utolsó réteg az aranyfüst-lemez alatt. A nagy zsírtartalmú agyagból (bolus-ból), készült polimentet nyúlenyvvel feloldjuk. Nagyon egyenletes rétegeket viszünk fel finom ecsettel (halecset, vagy mókus-oszlató ecset). Amikor megszáradt, felcsiszoljuk fényesre, sörteecsettel.
 Ez a poliment-kötőanyag rögzíti az aranyfüstöt és a benne levő bólusz teszi lehetővé a felpolírozást


6. Arany füst lemez felhelyezése. Az alapot nedvesítő folyadékkal (2/3 rész desztillált víz, 1/3 rész tiszta alkohol) bekenjük, majd a még nedves felületre az arany lapot ráhelyezzük, aranyozó-ecsettel. Egy másik ecsettel (puha mókusszőr), finoman rádörzsöljük a felületre.
Egy órai száradás, pihenés után Achát kővel, a poliment-aranyozást magas-fényűre polírozzuk. Vigyázni kell, mert ha bólusz kiszáradt, akkor már nem polírozható. A polírozás itt nem a felület folyamatos dörzsölését jelenti.


További ápolás csak a leporolás időnként. Esetleges szennyeződéseket puha kenyérbéllel lehet ledörzsölni