Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Bemutatkozás


Miért fordulhat bizalommal?


Munkám mögött nagy tapasztalat húzódik meg: mestereim tanítása, az asztalosmesterek hagyománya és saját több évtizedes tevékenységem.


Kispál Sándor bútorasztalos mester, portréfilmMásodik generációs bútorasztalos mester vagyok.

Édesapám műhelyében nőttem fel, így a szakmai fogásokat, nem kellett tanulnom, hanem mintha az anyanyelvem lenne, egyszerűen rám ragadtak. Úgyhogy természetes volt, hogy asztalos leszek, és ez jó választásnak bizonyult. Megrendelőim, az igényes, precíz munkára, mindig számíthatnak.A lakás bútoraival, berendezéseivel kapcsolatban új szempontokat is megmutatok; olyanokat, melyek inkább mesterségemhez köthetőek, s amelyek éppen ezért nem mindenki számára kézenfekvőek.

Minden munkámban van valami sajátos, valami olyan, ami a szokásostól eltér (másfajta elrendezés, egy szokatlan sarok, vagy helység, különböző méretbeli, formabeli, színbeli körülmények).
A Műbútorasztalos és restaurátor szakmát mutatom be videómegosztón .

Munkafilozófiám

Az élő fa ősidők óta alapanyaga az otthont teremtő embernek. Sok esetben az egész ház fából készült, máskor viszont csak a gerendázat, padlózat, vagy éppen a berendezés. A fa meleg színei, szerkezete, illata nyugalmat áraszt és otthonosságot sugároz. Munkám mögött generációk tapasztalata húzódik meg saját és mestereim munkáján, tanításán keresztül.

1981 óta foglalkozom hivatalosan is a fával. Azért hivatalosan, mert ez a tevékenység mindig lekötött, mindig is érdekeltek az asztalosműhely titkai, eszközei.


Rólam írták a Presztízs magazinban.
Műhelyében nyugszik meg az asztalosból lett restaurátor.
Lelki béke – fából faragva.

Hogy asztalos leszek, számomra természetes volt, családom és mestereim segítségével tudatosan készültem erre a "hivatásra". Hivatásról beszélek, mert a fa számomra többet jelent mint egy egyszerű anyag. Minden darabja visszatükröz valamit a nagy természetből, sejtjei, szövete, rostjai még megmunkált formában is tanúskodik az életről.

Ez a tisztelet, amit a fa iránt érzek késztet arra, hogy munkám, legyen az a kár a legegyszerűbb, leghétköznapibb feladat is, igényes legyen és méltó arra, hogy az életnek ezt a nagyszerű üzenetét továbbítsa.


Szakmunkás bizonyítvány, majd a bútorasztalos mester vizsga következett, közben folyamatosan képeztem magam, faintarzia, faesztergályos, faszobrászat, és lakatos szakmákban, mert érdekelt az alkotás öröme, (és érteni is akarok a technológiákhoz).
Műtárgyvédelmi asszisztens szakképesítést is szereztem, a Magyar Nemzeti Múzeum Műtárgyvédelmi Módszertani és Képzési Osztályán. Így magamévá tettem azt a restaurátori szemléletet, amivel a restaurátorok nyúlnak a több száz éves bútorokhoz.

Antik bútorok restaurálását, kizárólag kézi munka és hagyományos technológiák alkalmazásával végzem.

A stílbútoroknál, a hagyományos technológiák mellett természetesen, a korszerű technológiákat, és alapanyagokat is használom. Nagy tapasztalattal rendelkezem a bútorok felújítása terén, az asztalos szakmában eltöltött évtizedek alatt.