Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Bútorsérülés javítás. Bútorjavítás


Bútorjavítás. Karcolások csavarkitörések, javítása korszerű anyagokkal


■  Csavarkitörés javítása.
■  Karc javítása.
■  Esztétikai sérülések javítása.
■  Esztétikai hibák és sérülések, helyszíni javítása.


Járt már úgy, hogy addig jól működő bútorán, az ajtók megereszkednek, a fiókok szétesnek? Ilyenkor házi barkácsolással, bútorjavítással, nagyobb kárt okozunk , mint hasznot ( főleg, ha nem a megfelelő ragasztót használjuk ). Amikor bútorasztalost keresünk, az első máris elküld, azzal a szöveggel, hogy ő "csak gyártással foglalkozik javítással nem".


Lehet, hogy ez egy kihaló szakma, bár én évtizedek óta foglalkozom többek között, bútor-javítással is. Amíg céget édesapám vezette, többször megkapta, " Kisiparosok a lakosság szolgálatában" elismerő oklevelet. Igaz, a mai világban már nincsenek iparosok, csak vállalkozók, viszont közöttük is akad, tisztességesen dolgozó (a többség az), viszont nyereségorientált világunkban, célszerű specializálódni. Ezért nem lehet mindent elvállalni, hanem egy tevékenységi kört kell behatárolni, és csak azt lehet jól végrehajtani.


Ha ön bútort szeretne javíttatni, akkor jó helyen jár, mert vállalkozásom foglalkozik bútorjavítással!


Karc javítás technológiája.

1.- A karc mélyen behatolt a fába és szög alatt metszi a fa erezetét. A karc mélyén látszik a fa.
 

2.- Első lépésként a felületkezelt fa alapszínéhez ( a felület legvilágosabb színtónusa) választott Color stifttel a karcot be kell színezni
 

3.- Következő lépés a karc feltöltése keményviasszal. A viasz színe feleljen meg az alapszínnek. Ha ilyen szín nem kapható a különböző színű viaszrudak egybeolvasztásával ki kell keverni a megfelelő színt. A feltöltés emelkedjen ki az alapsíkból.
 

4.-A viaszt kikeményedés után a műanyag viaszgyaluval, síkba kell munkálni (a gyalu lapja rovátkolt). A viasz keményedését egy fémdarab ráhelyezésével meg lehet gyorsítani, mert az elvezeti a hőt.
>

5.- a gyalu által kissé szétkent viaszhártyát finom csiszoló filccel, el kell távolítani és a viasz fényét tompítani szükséges, hogy ne maradjon fénylő folt a javítás befejezése után.


6.-A már tompán fénylő és tökéletesen síkba csiszolt viaszba, a gyalu élével (vagy hosszú tűvel) karcolják be az e rezetet úgy, hogy az folyamatos legyen és szélessége, rajzolata felejen meg az eredeti struktúrának.


7.-A keményviaszba karcolt erezet folytatását töltsék fel lágyviasszal, mely a viaszgyalu élével elkenhető, majd a felesleg eltávolításával dolgozzák síkba. A lágyviasz színe feleljen meg a fa erezetének színével


8.-A már kijavított sérülést még egyszer tisztítsák át a finom csiszoló filccel, hogy a felület teljesen tiszta és matt legyen. Ekkor a javított felület fénye a javítás környékén eltér az eredeti fénytől.


9.-Utolsó műveletként vissza kell állítani a lap eredeti fényét. A szórást kb. 30 – 40 cm távolságból végezzék. Egyszerre soha nem szabad hosszú ideig lakkozni, csak egy – egy rövid nyomással szabad a lakkot - nagyon óvatosan – a felületre szórni. A javító lakk nem hagy foltot és nem oldja meg az eredeti lakk felületét.