Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Faintarziakészítés


Európában a reneszánsz idején kezdik el újra alkalmazni. Nem tévesztendő össze a faberakással.


A faintarzia egy olyan művészeti alkotás, amely sík felületű képet ad. Ez a mai korban különlegességnek számító síkdíszítmény, igen tartós, és nemes anyagokból készül.
Egyik változata, az amikor az elkészített képet a falra akasztjuk, és lakásdíszként funkcionál.
Másik változata, az amikor az intarziaképet, bútorok és egyéb lakáskiegészítők felületének díszítésére használjuk. Ilyenkor, az olcsóbb alapfára, különböző színű és fajtájú faanyagokból készített intarziákat ragasztunk fel. Amelyek növelik a bútor esztétikai, és anyagi értékét.

  A faintarziához használatos furnérfajták >>>

  Általam készített intarziák >>>

  Furnér lemez lágyitás >>>


Intarzia-Készítése:


Egzotikus, és különféle fafajtákból hántolással, vagy gyalulással vékony, kb. 1 mm vékony falemezeket, vagyis furnért készítenek.


1. Kiválasztunk egy képet, majd megfelelő nagyítás, vagy kicsinyítés után megtervezzük a fa rajzolatokat, és kiválasztjuk a színeket.
2. A kiváló minőségű alapfurnérra, rárajzoljuk indigó segítségével a képet.
3. Az alapfurnérból intarziakés, szike segítségével, kivágunk a vonal mentén egy darabot.
4. A furnérlapon levő kivágott lyukat ráhelyezzük, a képrészlethez választott furnérra. A szike hegyével nagyon pontosan körbekarcoljuk, majd kivágjuk.
5. A helyére illesztett furnérdarabot ragasztópapírral rögzítjük. A ragasztópapírt az intarziakép színére kell felvinni, mert a lap másik fele kerül ragasztásra.
6. Így járunk el a rajz minden részletével, nagyon pontosan, és precízen.
7. A kész lapot ráragasztjuk a bútorlap megfelelően előkészített felületére. Száradás után a ragasztószalagot eltávolítjuk és a száraz felületet finom csiszolópapírral átcsiszoljuk, majd lakkozzuk, politúrozzuk.