Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Felületkezelések, fára


A következőkben, a különböző minőségű felületet adó végső felületkezelő eljárásokat, főleg a színtelen lakkozást ismertetem.


A bevonatok nélkül a fa rajzolata kevésbé jut érvényre, a felületek könnyen piszkolódnak, és erősen ki vannak téve a fény, a levegő hatásának, továbbá érzékenyek külső hatásokra, karcolásokra, állati és növényi kártevőkre.

Munkánk során, sokféle minőségű felülettel találkozunk, csak úgy tudjuk kiválasztani a megfelelő eljárást (technológiai folyamatot), ha ismerjük az összes felületkezelési műveletet.
A felületkezelések főbb típusai, fajtái:


1.Felület-előkészítés     

A legfontosabb munkafolyamat, amely megadja, hogy a kész felület tökéletes minőségű legyen, kihagyhatatlan technológia. A szakemberek soha nem hagyják ki a lakkrétegek közti csiszolást.
Befejező műveletek: tisztító gyalulás, tömítés csiszolás, pácolás, színezés.

2. Klasszikus, környezetbarát felületkezelés     

Olajozott felület , száradó olajjal.  Viaszolás, Viaszos bedörzsölés.
Az olajozott, viaszolt felület, egy nagyon régi beváltfelületkezelés, a bőrhöz hasonlóan védi a faanyagot, nem képez átjárhatatlan, filmréteget, hanem lehetővé teszi a fa légzését. Viszont, mégis védi a bútor felületét a szennyeződésektől, kisebb sérülésektől, és a nedvességtől.

3. Lakkozás.     

A fafelületre, színtelen filmréteg felvitele.
   Olajlakk, szeszlakk
   Nitrólakk
   Szintetikus, lakk ( kőolaj alapanyag)
   Poliuretán kötésű lakk
   Akril lakk
   Poliészter lakk
   Vízbázisú (poliuretán, és akril) lakk

4. Festés, mázolás     

A fafelület lezárása nem átlátszó filmréteggel.

5. Speciális felületkezelések

   Sellakpolitúrozás,     
   Aranyozás, Ezüstözés,     
   Dekorációs bútorfestés, Népi bútorfestés,     
   Polírozás, Fényesítés,     
   Lazúrozás,
   Impregnálás,

A felületkezelés eszközei, technológiái     

Ecset, Henger, Szórással történő lakkozás.

Munkavédelem, balesetelhárítás     

Munkavédelem, balesetelhárítás.

A felületkezelések sokrétűsége miatt a webhely több oldalán is írunk a különböző lakkozási, politúrozási eljárásokról, némelyik felett már eljárt az idő (elavult). A túlhaladott technológiákat is ismerni kell az asztalos mesternek, mert a munkafolyamat során be kell építeni néhány olyan szakmai fogást, amelyekre ritkán van szükség, de tökéletes végeredményt csak így alkothatunk.

 

A faragott fafelületek védelme

A felületek kezelése annyiban tér el a bútorok sík felületeinek bevonataitól, hogy a díszítmények kiemelésére törekszik. E törekvéssel nem fér össze az ún. magas vagy tükörfényű felület. A matt és a selyemfény a faragásokat szépen kiemeli, különösen akkor, ha a faragott felület színben és fényben egy árnyalattal eltér a mélyebben fekvő részektől.

 Fényezés.

A fényezés (politúrozás) célja a fát olyan kemény, egyenletes, üvegszerű bevonattal ellátni, amely a fa színét és struktúráját nem fedi el.
Valamely felület fénye annál nagyobb, minél jobban visszaveri a ráeső fényt. Jó fényt akkor nyerünk, ha a felület maga is sima, és a felület összes pórusa tömítve van.
Ha csak csiszoljuk a fát, akkor az többé-kevésbé tompa fényű lesz. A fa fénye fokozódik, ha a pórusokat kitöltjük.

A fényezés sikere attól függ, hogy az alap változatlan marad-e. Mivel a fa és az enyv dolgozik, és minthogy a mozgás a bútor különböző helyein különböző mértékű, azért úgyszólván lehetetlen olyan felületet előállítani, amelynek bevonata tartósan fényes marad.

Praktikus szempontból a bágyadt és viaszos felületek megfelelőbbek, mint a fényesek. A bágyasztás melegebb, és jobban megtartja, sőt kiemeli a fa struktúráját, mint a fényezés. Egészen kis karcolások, amelyek a gyakorlatban nem kerülhetők el, fényezett felületen csúnyán hatnak és nehezen távolíthatók el. Jól fényezett bútort válogatott anyagból, nagy gonddal és hosszú közbenső szárításokkal lehet csak előállítani.

A fényezőhelyiségnek tisztának, pormentesnek és legalább 18.. .20 °C hőmérsékletűnek kell lenni. Labdával való fényezéskor több darabot kell egyszerre fényezni azért, hogy a labdával való végigjárás után az egyes darabok minél hosszabb ideig száradhassanak.

A befejező műveletek során a felületet bevonatokkal látjuk el.


DÖRZSÖLÉS SELLAKPOLITÚRRAL
jellemzője (nyitott pórus, sima felület), anyaga: 12% politúr, dörzsölés, kihúzás

LAKKOZÁSSAL ELŐÁLLÍTOTT DÖRZSÖLT FELÜLET
jellemzője (nyitott pórus, sima felület), anyaga: nitrócellulóz lakk, felhordás 120. . .240 g/m, gépi kikészítés szalagcsiszolóval, kézi kikészítés oszlatással,

MÁZOLÁS
anyagai (alapozó, fedőfesték, lakk), munkaeszközei (spatula, ecset)
munkaműveletei: alapozás, olajtapaszolás, átvonó tapaszolás, csiszolások, mázolás, zománclakkozás