Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Gyakran Ismételt Kérdések


Tisztelt Kispál Sándor mester úr!


Hogyan történik a kapcsolatfelvétel?
E-mailt bármikor küldhet.
A webhelyen levő ürlapot kitöltve, is megkapom az üzenetet. www.primabutor.hu/elerhetoseg


Milyen ajtófrontok közül választhatok?
Tömörfa, és MDF ajtófrontokat is tudok ajánlani mintát. Az általam ajánlott színválasztékot megtalálja a Alapanyagok /  Bútorajtó frontok>>> menüpont alatti oldalon.


Milyen anyag az MDF ajtófront?
Az úgynevezett MDF anyag, hasonlatos a régóta használt farostlemezekhez. A faaprítékot rostjaira bontják és hasonlóan, mint a papírgyártásnál azt préselik sík lemezekké. Az MDF sokkal finomabb szerkezetű farostokból és erősebb ragasztó keverékéből áll, mint az ún. farostlemez, jóval nagyobb nyomáson is préselik össze. Ezáltal egy igen masszív erős anyag, keletkezik. Jelenleg ez a legkorszerűbb bútorlap. Az MDF jól marható, vágható és festhető, nem vetemedik úgy, mint a tömörfa, ezért kiváló ajtógyártási alapanyag


Hogyan, mikor kaphatok árajánlatot?
Ön elküldi a terveket, elképzeléseket, esetleg a már meglevő helyszínről fotót. Ezek alapján elkészítem a tervet, kiszámolom az anyagokat, és egy árajánlatot készítek.


Mikor kezdődik a bútor gyártása?
A tervek, anyagok, egyeztetése után, amikor az árajánlat elfogadásra kerül, akkor 50%-ot kérek anyagvásárlásra, és ekkor megkezdődik a bútor elkészítése.


Van-e garancia az elkészült bútorra?
Természetesen igen az általam készített bútorokra 1 év jogszabályban meghatározott garanciát vállalok.


Lehet-e úgy, hogy nem egyszerre készíttetjük a bútort?
Igen, lehet ütemezni a bútorok készítésének folyamatát, csak ügyelni kell arra, hogy ugyanazokat az anyagokat be lehessen szerezni később is. Ajánlott a terveket egyszerre elkészíteni, és akkor ütemeket be lehet tervezni.


Apróbb javításokat, szereléseket is vállalnak?
Igen javításokat, összeszereléseket is vállalunk.


Saját tervezésű bútorhoz árajánlatot szeretnék kérni, mit tegyek?
Egy skicc is elég, a főbb méretekkel. A választott anyagok, és színek is legyenek rajta


Milyen anyagból választhatok, ha bútort szeretnék készíttetni?
Manapság szinte bármi beszerezhető, viszont nem mindegy, hogy milyen áron. Az általam ajánlott színválasztékot megtalálja az Alapanyagok>>> menüpont alatti oldalon.


Festett bútort szeretnék, készítenek ilyet?
Igen, készítük. MDF anyagból.

Milyen színből választhatok festett bútort?
Szinte bármilyen szín kikeverhető, ezért legjobb, ha a legközelebbi festékboltban kiválasztja a kívánt színt és elküldi nekünk a szín kódszámát.


Milyen színből választhatok pácolt bútort?
Nem alkalmazható bármilyen szín, ugyanis az alapfa (amire pácolunk) tulajdonságaitól függ a végtermék színe. Továbbá befolyásolja az, hogy volt-e előtte a bútor felületkezelve, mert ez esetben csak próbapácolással lehet meghatározni, milyen színt bír el a felület.


A bútort nekem kell összeszerelnem?
Általában már összeépítjük a műhelyben, vagy a helyszínen szereljük össze.


A bútort be is építik a helyszínen?
Igen, ha ez szükséges.


Mivel tisztítsam bútoromat? Mivel elvesztette kezdeti színét. Milyen bútorápolót ajánl, ön mit használ?
A sellakpolitúrozott antik bútorokat, csak törölgetni kell mikrószálas törlőkendővel, nem szabad bútorápolóval kenegetni.
Ezen kívül a többi bútorfelületet ajánlatos ápolni.
A folyékony Optit, ajánlom, amely méhviaszt tartalmaz az egyik legjobb ár/érték arányú bútorápoló olcsóbb, mint a Prontó. Nem alkalmas méhviaszt tartalma miatt, politúros bútorokhoz, továbbá nem jó, magasfényű felületekre, üvegre. Viszont kiváló laminált bútorlapokra, amelyeket hosszú életűvé tesz, és a felület mindig olyan, mintha új lenne. A leglényegesebb szempont, hogy nem sokat kell belőle használni, hanem rendszeresen. Hogy valóban eredményes legyen a használata, fontos a használat megfelelő technológiája is: a tisztítandó bútort előbb száraz ruhával töröljük át, ezután egy puha, lehetőleg nem "szöszölős" rongyra öntsünk egy kevés az Optit, majd ezzel alaposan átdörzsöljük a felületet. Vigyázzunk nehogy vastag réten maradjon valahol, mert, csak a por ül majd bele. Ha az anyag nagyon hamar beszívta, ott ismételjük meg.


Mi az a műszárított faanyag, hogyan készítik, faanyag szárítástechnológia leírása?
1. Meg mérjük a fa belsejében levő légnedvességet, és ugyan akkorára (vagy nedvesebbre) kell a fa külsejét visszanedvesíteni. Mérni kell a fa felületén, és a felszínén a nedvességtartalmat a szárítás teljes ideje alatt. Párásítás, fűtés.
2. Elkezdjük a szárítást, a légnedvességet nagyon lassan csökkentjük. Törekszünk az egyensúlyi helyzet fenntartására. Kb.: 2hét.
3. Amikor a fafelülete szárazabb mint a belseje megállunk a szárítással, vagy visszanedvesítünk, a lényeg az, hogy egyszerre száradjon a teljes vastagságban a faagyag.
4. 8%-os fanedvesség tartalomnál készen vagyunk

A légnedvesség csökkentés anyagonként különböző. Máshogy viselkedik a szijács (puha, gyorsan szárad), a geszt (keményebb tömör anyag), a bél (kemény nem egységes szerkezetű, szárítás előtt eltávolítása ajánlott), az ágbenövés (csomó, is problémás lehet).

A gömbfa, amikor a fa keresztben van elvágva, és tartalmazza a teljes faalkotórészeket általában elreped, elgörbül.
A szárítási hibák (repedés, csavarodás, kérgesedés),  nem mindig jelentkeznek azonnal, hanem csak hetek múlva.
Vannak más technológiák is, pl.: vákuumos szárítás, nagyfrekvenciás sz., mikrohullámú sz..