Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Fonott nádszövet készítés, bemutatása.


Klasszikus, hagyományos, nádszövet készítés. Egy rattan, peddignád, székülés szövés, bemutatása.

Egy klasszikusnak mondható, nyolcoldalú lyukakból álló, fonott nádszövet, úgynevezett Thonet szövet készítésének a menetét mutatom be.
Formáját és szilárdságát hosszanti, keresztirányú és átlós kötések tartják fenn. A szék keretén található lyukak távolságától függ attól, hogy az eredmény általában apró vagy nagylyukú. Az előző oldalakon bemutattam, a peddignád szál méretéhez igazodó lyukak méretét, és távolságát, ezért erre itt nem térek ki.

6 szálas, 7 lépéses nádszövés

Rattan nádszövet készítés A bécsi háló, thonet anyag (szövet), hat szálból szőtt. A hetedik, a szélső, takaró szál.

Ez egy szövött vászonkötés, amelynek meghatározott szálai mellé (minden másodikba), 45 fokos szögben, diagonális szálakat fonunk bele. Az egyik irányba is, és a másik irányba is, tehát a párhuzamos diagonális szálak, egymással 90 fokos szöget zárnak be.
Az oktogonális, magyarul nyolcszögletű szövetszerkezet lényege, hogy a szálak négy irányban haladnak.

A sok szövésfajta között van olyan, amikor az átlós szálakat szövik meg először, és utána, a horizontális, illetve a vertikális szálakat.
Szerintem, azonban egyszerűbb, a jelenleg széleskörűen használt technológia, amelyet ismertetek. A szakmai fogások ismeretében ez is ad megfelelő változatos munkafolyamatot, a szövés közben.

00. lépés: Legelőször ki kell mérni, a befűző lyukak pontos helyét.

Rattan nádszövet készítés Az ismertetett, táblázatokból ki lehet választani a megfelelő méreteket, ügyelve arra, hogy az ülés belső szélén maradjon elég anyag, a megfelelő szilárdság miatt. Sajnos gyakori, hiba, hogy a túl közelfúrt lyukak miatt, a fa rostja i átszaladnak, és eltörik a fa. Ilyenkor, vissza kell ragasztani, a fát és csavar megerősítés is szükséges.
Bútorrestaurálás esetén nem kell méregetni, hanem fúróval ki kell tisztítani az összes lyukat.
A székkáva belső élét le kell törni gyaluval, kb.: 20 fokos szögben. Azért hogy használat közben, a behajoló, peddig-nádszál ne törjön meg.

0. lépés: A peddignád szövőszálak kimérése.

A peddignád szövőszálak kimérése A vertikális, és horizontális szálak, mindig derékszögben vannak (90 fokos szögben). Szögletes keretnél egyszerűen kimérhető, hogy középen legyen a minta.
De kerek, és ovális káváknál, kereteknél, nagyobb odafigyelést igényel. Úgy kell a szálakat megtervezni, hogy, a kész összeállított szék, vagy bármilyen bútor, ránézésre egységes összképet mutasson. A két szélén egyformán menjenek a szálak, amelyek mindenhol párhuzamosak egymással.
A peddignád szövés leírásakor, olyan kifejezéseket használunk, mint, függőleges, és vízszintes szál, közben pedig, mind a kettő vízszintesen, síkban helyezkedik el. Erre azért van szükség, hogy szakmai konzultációk, és a szövés leírásai, minden szakember számára érthető legyen.
Azt nevezzük függőleges szálnak, amelyiket hosszába látunk, és tőlünk távolodik. ha a széknek oldalt állunk, vagy ki van szerelve a székülés, akkor megváltozhat a nézet. Gyakorlatilag, teljesen mindegy, hogy melyik oldalt nevezzük elejének, csak a szövés során, ezt már, nem szabad megváltoztatni.

A nád előkészítése.

vízbe kell áztatni A szövőnádat néhány percre, vízbe kell áztatni. A legegyszerűbb a szobahőmérsékletű csapvíz, a kemény vizet kerülni kell, mert a benne oldott kalcium- és magnézium sók, kiszáradva, foltokat hagyhatnak a szál felületén.
Szoktak 10% glicerint keverni a vízbe, hogy beáztatott nád lassabban száradjon ki.
Nem szabad a szükségesnél tovább áztatni, mert a nádszál külső kemény rétege, nagyon felpuhul, és a szövés közbeni mozgatások hatására berepedések keletkeznek raja. Ettől könnyen szakíthatóvá válik a szál, tehát nem lesz tartós a szövés. 15 perc áztatás után, a szálak megbarnulhatnak.

A pontos áztatási idő a szálak minősége szerint változik. a legjobb minőségű szálakat, alig kell áztatni. Az áztatási idő, általában azaz idő, amikor ténylegesen bemerítjük a szálakat, a vízbe. Viszont, a hőmérséklet, és a légnedvesség függvényében, a szálban továbbra is benne marad, a víz lassan szárad ki, kb.: 4 perc.
Ezt figyelembe véve, elkerülhetjük, a túlnedvesítést. Leírok egy példát, amely nekem bevált a jó minőségű peddig szálaknál, de nem használható minden esetben.

30 másodpercig tartsuk a szálat, a vízben, elkezdjük a szövést, óvatosan, mert még rideg a szál. hamarosan elkezd puhulni, és az áztatás kezdetétől számítva 1perc múlva, jó puha hajlékony a szál nagyon jól használható.
A második perc végén, tovább puhul, és nagyon lágy lesz, óvatosan, kell szőni, mert ilyenkor, hajlamos a peddignád szál, a szövés közbeni átfordulásra.
A negyedik perc végén, a nádszál kemény felső rétege, elveszti a szilárdságát, és amikor túl kis rádiuszban hajlítjuk a szálat, a megtörik, és ennek már nincsen teljes értékű tartása. Bár a szál, egyben van, észre lehet venni, egy kis keresztirányú repedést. Van, olyan eset, amikor a szál, a sok csavaró mozgás hatására, kettéválik, és a hosszanti repedés jól látható. Ilyen esetekben ki kell cserélni, a szálat, ha jó minőségű munkát szeretnénk.

Amikor, kivesszük a szálat a vízből, megvizsgáljuk, hogy nincs-e rajta törés, és a bütyöknél nincsen elgyengülve. Ezt minden szálnál elvégezzük.


1. lépés: Függőleges (vertikális) szálak

1. lépés: Függőleges (vertikális) szálak Hosszanti láncfonalaknak is nevezhetnénk, ezeket a peddignád szálakat.
Mivel, már kimértük a lyukakat, pontosan tudjuk, hogy melyik szálat, ha kell fűzni. Az első 3 lépésnél, használhatjuk, a leghosszabb szálakat.
Az első, és hátsó lyukat kell most összekötni.
A hátsó lyukba, beledugunk, 5cm nádat, és egy csappal rögzítjük. ezután az első lyukba helyezzük, a szálat, felülről.
Ügyelünk rá, hogy felül legyen, a szál felső része, a fényes kemény héj. Ez úgy a legkönnyebb, hogy a hátsó lyukból kivezetett szálat, megfogjuk, a hüvelyk, és mutató ujjunk közé, és finoman végighúzzuk raja, hogy elkerüljük a csavarodást.
Ahogy, a felénk eső lyukba bevezettük a szálat felülről, áthúzzuk óvatosan, egyenletes erővel húzva. a mellette levő lyukon, alulról feltoljuk. Amikor megfeszült a nádszál, akkor egy csappal rögzítjük a szálat, hogy ne lazuljon vissza.
Utána, a mellette levő lyukon, alulról feltoljuk, és úgy illesztjük a nádszálat, hogy alul ne legyen megcsavarodva, hanem szépen rásimuljon, káva aljára. Beállítjuk a szál irányát a szemközti lyuk felé ahova, majd szőni kell, és miközben erősen meghúzzuk, a csapot az előző lyukból áttesszük a mellette levő lyukba, és most már innen tartja a szál feszességét. Így megyünk végig az egész széken.

Mindig, a megfelelő erővel kell meghúzni a nádat. Ez azt jelenti, hogy 6 szálas, 7 lépéses nádszövés technológiájánál, nem minden lépésnél ugyan olyan erővel húzzuk meg a szálakat. Ennél az „első lépésnél” nem kell túl nagy erővel megfeszíteni, mert a későbbi szövést megnehezíti. Viszont minden szálat egyforma erővel húzzunk meg. Ha kiesett valamelyik csap ellenőrizzük le újból a feszességet.

További, szakmai fogások.

További, szakmai fogások   Ahogy, a felénk eső lyukba bevezettük a szálat, a mellette levő lyukon, alulról feltoljuk, és egyszerre fűzzük át, a két lyukon, vigyázva, hogy ne sérüljön meg a szál.
  Addig kell a rögzítő csapokat, a lyukban hagyni, amíg meg nem kössük, szálat, vagy a faszeg beütéséig.
  Ennél a műveletnél, akár 5m-es nádszálat is szövünk, hajlamos a szál, beakadni különböző helyekre. Megfelelő, odafigyeléssel, gyakorlattal elkerülhető, a sérülés. A peddignád szál a műhely padlójára is le fog lógni, ezért pormentesre kell söpörni, mert a nedves nádszál, könnyen összeszedi, a koszt.
  A másik veszély, hogy valaki rálép, ilyenkor hosszában bereped, bár egészségesnek látszik, de ezt a részt ki kell vágni.
  Amennyiben, csomózás nélküli módszert választjuk a szálak rögzítésére, abban, esetben már az 1. lépésnél is alkalmazni kell.


2. Lépés: Vízszintes (horizontális) szálak

2. Lépés: Vízszintes (horizontális) szálak Keresztirányú vetülékfonál a megnevezése, textilanyag szövés esetén.
Ugyan az, mint az első lépés, csak balról-jobbra, jobbról balra mennek a szálak. Az első lépés szálaival, pontosan 90 fokot zárnak be.

3. lépés: Második függőleges (vertikális) szálak

Rattan nádszövet készítés Szövés az 1. lépés szerint.
A szálak, feszessége-lazasága, ugyanolyan, mint az 1. és 2. lépésben.
Most, a harmadik réteg pontosan az első szálak felé kerülnek.

Ennél a lépésnél, már szükséges, a szálak alsó rögzítésére.
Minél több peddignádszál végeit a rögzítünk, annál kevesebb csapra lesz szükség, és a széleinél könnyebb lesz szőni.

A szálak alsó rörzítésére, két megoldás is lehetséges.

A szálak végeinek,megfelelően nedvesnek, vagyis puhának kell lenni, hogy elkerüljkük a száltörést. Szükség esetén újranedvesítjük. Amikor kiszárad akkor ismét visszakeményedik a nád, és megfogja a kötést, mert nem tug kicsúszni.

Csomózásos módszer.
Rattan nádszövet készítés Az egyik típusa, amikor a szabad szálat olyan lyukon vezetjük le, amely melett, van egy fixen befűzött szál. a laza szálat, átfüzzük, a kávára feszülö nádszál alatt kétszer, és utána lecsípjük a végét.
A másik módszer az, amikor a szabad szálat egyszer vezessük át az alsó szál alatt, majd vissza vezetjük az így képzödött lyukon, vagyis egy csomótkötünk rá.

Csomózás nélküli módszer.
Szép megoldás, akás vegyesen is alkalmazható.
A szabad szálvéget, bedugjuk a metette lévő lyukba, alulrók felfelé, és akövetkező nádszállal leszorítjuk, amit szintén ugyanazon a lyulon keresztül veztünk. Ilyenkor a nádat, két lyukon vezetjük át, és a szinéről nézve, mindig a felsőszállal szorítjuk le az az alsó szálvéget, amelyet lecsípünk.
A szálak toldásához is használható ez a módszer.


4. Lépés: Második vízszintes (horizontális) szálak

Rattan nádszövet készítés A második lépés szálai fölé húzzuk be. Vagyis pontosabban, melléjük kerülnek a szövött szálak, párhuzamosan.
Ez az első lépés, amikor valóban szövést végzünk. Egy szabályos vászonkötés keletkezik
Az oldalsó lyukakat használjuk, mint a második lépésnél, amikor a szálak balról-jobbra, jobbról balra mennek.

A kiindulási állapotban, még nincs szövés a szálakkal, tehát a lépésekként behúzott szálak egymás felett vannak, 3 síkban. Ezeket fogjuk most összeszőni, vagyis egy sík szövetet képezünk belőlük.

Textilanyag szövés esetén, már az első keresztirányú vetülékszálakat (2.) is szövik, azonban ennél a technológiánál ez elmarad, mert felesleges, és így a fele (50%), szövési munkát, megspóroljuk.

Rattan nádszövet készítés Kezdjük az első szálat, jobbról balra. A második lépés szála mellett a lyukból, felhúzunk egy szálat.
Ezt, a legfelső szál (3. lépés) felett vezetjük át, keresztezve a legfelső szálat, amelyet elhúzunk jobbra, az alsó szálhoz (1. lépés) képest. A 4. szálat, a hozzátartozó 2. szálhoz képest, felénk vezetjük. A 3. szál után, azonnal, az 1. legalsó szál alatt vezetjük át. Utána, a balra kővetkező szál a 3. amit szintén felülről kerülünk meg. És így tovább végig, ahogyan a keresztirányú vetülékfonál megy a szövéseknél.

További, szakmai fogások.

  A mikor végig szőttük, a 4. szálat, akkor az 1. szálat mellé toljuk, egy fésű segítségével.
  Ügyeljünk, a szálak rugalmasságára, amit nevesítéssel tudunk szabályozni. Kerüljük a túlnedvesítést, mert egy rossz mozdulatnál, eltörhet a szál. Egy megnedvesített szálat szőjünk folyamosan végig, hogy kerüljük a nád kiszáradását.
  Ezzel készen van, a négyzetes rácsszerkezet. A szálak egyenességét ellenőrizhetjük egy vonalzóval, és finoman egyenesre igazíthatjuk a szálakat, egy nádfésű, vagy kétcsapos nádszövés beállító szerszám segítségével.
  Ha a szálak, nem alkotnak pontosan négyzeteket, ez nem probléma, mert a 2 átlós kötés beállítja a méreteket
  Ennél a lépésnél, már nem használhatunk olyan hosszú szálakat, mint az előző lépéseknél. Ugyanis, ennél a szövésnél, a szál nagy igénybevételnek van kitéve, könnyen megtörhet, ezért a szövés lassabban, halad. Fontos, hogy mindig rugalmas legyen a szál. Amikor a nedvesített peddignád szál kezd kiszáradni, akkor nagyon törékennyé válik, ezen újra nedvesítéssel tudunk javítani, de sokáig nem lehet nedvesen tartani a nádszálakat, az elején leírtak miatt.
  Az utólagos nedvesítést, szivaccsal, vagy vízspiccelővel végezhetjük.
Ügyeljünk arra, hogy mindig a nádszál fényes, küldő oldala legyen felül.


5. Lépés: Első átlós (diagonális) szálak

Rattan nádszövet készítés Ez a diagonális, átlós, fonott szál. pontosan 45 fokos szöget zár be, a négyzetes hálóval.

A nádszál fonását, középen kezdjük el, összekötve az ülés szemközti sarkait, de nem pontosan, hanem a mintára figyelünk. Ez a szál, összetartja szálakat, és kezd kialakulni a rendezettség.

Először, az egy lyukba tartozó szálakat, összerendezzük, egy nádszál rendező fésűvel, úgy hogy a szálak párosával fussanak, és közöttük, szabályos lyukak helyezkednek el. Ha eddig szabályosan dolgoztunk, és megfelelő gyakorlattal rendelkezünk akkor rendezés nélkül is, kialakult a rendezett minta.

Rattan nádszövet készítés Kezdjük a fonást, a bal alsó sarokból.
Az első négyzetbe felülről befűzzük a szálat, majd előröl hátra, két keresztszálat, alulról megkerülve felhúzzuk a szálat. Ezután jobbra, két hosszanti szál után, a következő négyzetbe, ismét felülről lefelé, vezetjük a szálat majd hátra 2 szállal a következő négyzetben, felhúzzuk a diagonális szálat, amely automatikusan 45 fokos szögbe állt be. Így megyünk tovább az egész átlós soron. Alulról, segíthetjük az ujjunkkal, a nádszál vezetését.

Mindig úgy kezdjük a fonást, hogy az átlós szálak, becsúszhassanak, a négyzetes szövet szálai közé, és ez által, tartósabb, erősebb nádszövetet kapunk. Ezért nem mindegy, hogy az elején, melyik négyzetbe kezdjük, a fonást. Egyes esetekben, eltérhetünk ettől, akkor azonban, csak díszítő peddignád szövetként használható.

Rattan nádszövet készítés Fojtatjuk, a fonást, az össze soron, a fent leírt munkafolyamattal, két szálat alulról, és két szálat felülről keresztezünk.
Eddig a lyukak, támpontot adtak a szövéshez, most viszont fordítva van, az átlósan font peddignád szálak adják meg a rögzítés helyét. Egyes lyukak kimaradhatnak. Máshol pedig, két párhuzamos szál is kerül, egy lyukba nem kell ilyen esetben meglepődni, mert ez egy általánosan bevett gyakorlat, szakmai neve is van. Ahol a két átlós szál azonos lyukba kerül, azt „halfejnek” hívják. Amikor a két szál a lyukban van, úgy néz ki, mint egy hal fejének profilja, tehát ezért a neve.

A lyukaknál, a szálvégeket mindig rögzítjük, rögzítő csappal, vagy kötéssel. Mindig a megfelelő lyukba helyezzük a szálakat.
Egyedi, vagy hagyományos szövőkeret, vagy kerek székülés estén, a fonás (talán nevezhetjük szövésnek is) közben kell eldönteni, hogy melyik fúrt lyukakat kell átugorni, és mely lyukakat duplázzuk meg, még egy szállal, és az átlós „halfejeket” képezünk.

További, szakmai fogások

Rattan nádszövet készítés   Nagy alapterületű szövéseknél, az első behúzott szál után, érdemes 12 cm-enként, 1-1 szálat behúzni, mert ezek megtartják a hálót, és szövés közben, stabilitást adnak a szövetnek. Könnyebb lesz szőni.
  Ennél a szövési folyamatnál is nagyon fontos, hogy melyik lyukban kezdjük a fonást, mer az elindítás után, már nem tudunk rajta változtatni. Ha későn vesszük észre a hibás fonást, akkor ki kell húzni a szálat, és el kell dobni, mert nem szabad újra felhasználni.
  Általában egyforma szélességű szálakat használunk, az egész szöveten. Azonban egyes minták esetén, azonban az átlós szálak szélessége eltérhet, a peddignádból szőtt, négyzetes vászonkötés szálaitól. Ez szép egyedi mintát adhat ki.
  Ennél a munkafolyamatnál, kiemelt figyelmet kell fordítanunk, a szálak megfordulásának a megakadályozására. Mindig a fényes fele legyen felül, ez már megtanultuk, de odafigyelés szükséges hozzá, mert ennél a fonásnál, könnyen átfordulhatnak a szálak.


6. Lépés: Második átlós (diagonális) szálak

Rattan nádszövet készítés Ez a lépés megegyezik az előző lépéssel, pontosabban, ez az 5. lépés fordítottja. A nádszálak derékszögben (90 fok, vinkli) vannak az első átlós szálakkal.
Az ott leírtak, érvényeset erre a lépésre is.

Vigyázzunk, hogy elkerüljük a nád elfordulását, mert már kisebb helyen kell átvezetni a nádszálat. Ilyenkor a legfontosabb arra figyelni, hogy egy bizonyos rádiusz (kb.: 1cm) alá ne hajlítsuk a nádszálszálat, mert megtörik, és könnyen átfordul.
Szintén érdemes alulról is segíteni, a szövést, jobberedmény érhető el „Peddignád szál befűző” segítségével, mert felülről fonható, a szál.
A végén minden nádszálvéget kössünk le, ehhez újra kell nedvesíteni a szálvégeket.


7. Lépés: szélső, takaró szál.

Kétféle befejező szálat fűzhetünk be, azonban ez a tervezéskor eldőlt, hogy melyiket alkalmazhatjuk. Egyes esetekben, a takaró szál elhagyható, amikor biztosított a peddignád szál végek megfelelő rögzítése.

Rattan nádszövet készítés A faszeges rögzítéssel, a kisseb lyukkal ellátott kereteket, az olyan kereteket, amelyeknek a túlsó oldalon a nádszál rögzítése nem lehetséges (Egyes rattan hintaszélek háttámlája, csak félig van befúrva.).
A nádkötéses befejezés nagyobb átmérőjű lyukakat kíván. Továbbá, csak akkor alkalmazható, ha sikerült az összes nádszálvéget lekötni, és rögzíteni.

Ehhez a lépéshez, egy szélesebb peddignád szálat használunk

Faszeg

Faszeges rögzítéssel, egyszerre rögzítjük, a befejező takarószálat, és az ülés szövetének szálvégeit.

Rattan nádszövet készítés Az első lyukba, két szálat helyezünk egymással szemben, úgy hogy ne érjen át a szálvég a túloldalra. beleütünk, egy megfelelő méretű faszeget.

Egy lapos végű szerszám, vagy csavarhúzó segítségével, a szabad takaró szálat, befűzzük a mellette levő lyukba úgy, hogy a szál feszes legyen, a szálakat megigazítjuk ugyanúgy, mint az előző esetben, és jöhet a faszeg. Amikor úgy látjuk, hogy a faszög nem fogja meg kellőképpen, a peddignád szálat, akkor ragasztót csöppenthetünk a lyukba. PVAc ragasztó ajánlott, de megfelelően kivitelezett szövés esetén nincs szükség rá.

Nádkötés

Nádkötés Egy széles, takaró nádszálat vezetünk át, a lyukak felett. Amit lekötözünk.

Fogjuk a széles nádszálat és az első lyukba dugjuk, majd a haladás irányában ráhajtjuk a lyukakra. Előveszünk egy vékonyabb peddignád szálat, ezt nevezzük kötőszálnak.
Rattan nádszövet készítés Ezt a kötőszálat, a második lyukba dugjuk, és alul hozzákötjük az alsó nádszálakhoz. A nádszál szabad részét, ugyanabba a lyukba fűzzük, úgy, hogy a takaró nádszálat lekötjük vele. Alul kihúzzuk a nádszálat, megfeszítjük és a következő lyukba feldugjuk, ez a harmadik lyuk, ahol a felül kihúzott nádszálat, a takaró nádszál másik oldalán keresztül lekötjük. Ügyeljünk arra, hogy a kötöző szál mindig a fényes felével kifelé legyen mindenhol, alul is.
Amikor végére értünk a sornak az utolsó lyukba, csak beledugjuk a szálat, ugyanúgy, mint az elsőt. Az utolsó előtti lyuk alján, a kötöző szálat elkötjük.


Ezzel a nádazás elkészült

Festést lakkozást nem igényel, de megfelelő karbantartást, odafigyelést igen.