Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Rattan, fonott nádszövet

A nádszövet


Az oldal elején szeretném jelezni, hogy szövést-fonást, már nem vállalok.
A weboldal létrehozásának a célja, az ismeretterjesztés, és munkáim bemutatása.


Thonet szövet fotója Pontosabban, Rattan Nádszövet, fonott nádszövet, székek ülésének, háttámlák anyaga, amely kényelmes ülést biztosít. Használják még szekrényajtókban, és helyiségek elválasztóiban. Ez nem azonos, a közönséges nádból, dróttal szőtt térelválasztóval.
Sokfajta fonás, és szövés létezik. Itt, én a klasszikus nádfonatot, és annak restaurálását ismertetem. Amely, kb. 2mm széles székfonó nádból (szövőnád) szőtt, nyolcoldalú lyukakkal teli szövet.


A szőtt nád történelme

A nádfonás, és szövés az ókori Egyiptomig, és az ókori Kínáig vezethető vissza. Az évezredek alatt, sajnos a tárgyak többsége megsemmisült. Régészeti felfedezések során, az időszámítás előtt. 1300-ban lezárt, egyiptomi sírokban találtak náddal szőtt bútorokat.
Thonet hintaágy Bizonytalan, hogy eredetileg honnan származik ez a nyolcoldalú lyukakkal képzett, szövési technológia. valószínű, hogy délkelet Ázsiából, ahol a készítéséhez szükséges alapanyag, a rattan pálma megterem.
A munkaigényes technológia, a Római birodalom bukása után, Európában feledésbe merült.

Kereskedők által, a rattan pálma (Calamus rotang) a 15. század folyamán jutott el Európába, ahol először kosarak, és egyéb használati tárgyak gyártásához használták. Később elterjedt, mint székek ülőfelületének elkészítésére alkalmas új alapanyag.
Európában, a 16. században fedezték fel, keleti egzotikus hatása, különlegességet adott a lakótereknek. Ezután ismét elkezdték használni, és Európa után, elterjedt az egész világon.
Az 1600 években (17. század) a bútorok kárpitozása helyett használták. Ami azért volt akkor célszerű, mert távol tartotta a parazitákat, és a bogarakat, mert azok, nem tudtak úgy elbújni az átlátszó szövésben, mint egy vastag kárpitozásban.

Közép-Európában a Thonet-cég tette széles körben ismertté, mert a 19. sz. közepétől gyártott nádszövéses bútorokat. Ezért nálunk a mai napig, Thonet szövetként ismerik.

Nádfonat, vagy nádszövet

Nádfonatként is ismerik sokan, a thonet szövetet, a hétköznapi szóhasználatban. Azonban egy szakmai leírásban pontosítani kell, hogy mi a helyes elnevezés. Mert több féle elnevezése is van.

A fonat.

A fonat, más néven zsinór, egy összetett szerkezet, amely három vagy több rugalmas szál, például textilfonal, huzal vagy haj összefűzésével jön létre. A végeredmény, egy tetszőleges hosszúságú fonal.
A szövéshez képest az a különbség, hogy fonás közben a szálakat a fő termék irányához merőlegesen nem szövik át vetülékfonallal.
Mivel a szálak nem keresztezik derékszögben egymást, ezért átlósan fonják össze őket.

szabályos vászonkötés fotója

A szövet.

A szövés textilanyag készítése úgy, hogy a fonalakat egymással derékszögben keresztezik egymást, és a tartás érdekében összefűzik. A széleket eldolgozzák.
Két egymásra merőleges fonal (nádszál) rendszerből: a hosszanti láncfonalból, és a keresztirányú vetülékfonalakból épül fel.

A fonalszálak, szabályos minta szerint alul-felül keresztezik egymást és a kereszteződési pontokon fellépő fonalsúrlódás tartja össze a szövetet.

A fonott nádszövet, peddignádból.

szabályos vászonkötés fotója Nem fonat, mert a szálak keresztezik derékszögben egymást, a fonatnál ez kizáró ok.
Nem szövet, mert egyes szálak átlósan is futnak benne. Tehát a hagyományos ipari elnevezésekbe, nem illik bele, de meghatározható.

Ez egy szabályos vászonkötés, amelynek meghatározott szálai mellé, minden másodikba, 45 fokos szögben, diagonális szálakat fonunk bele. Az egyik irányba is, és a másik irányba is, tehát a párhuzamos diagonális szálak, egymással 90 fokos szöget zárnak be.

Tehát, egy oktogonális, azaz nyolcoldalú fonott szövet keletkezik, amely egy speciális szövettípus.
Nádfonatnak, vagy nádszövetnek nevezni is lehet nevezni.

Székek, és bútorok restaurálása, felújítása

A restaurálás, a művészettörténészek szemszögéből, konzerválást jelent, a jelenlegi állapot megőrzését az utókor számára. Restaurátoretikailag fontosabb, az eredeti nádszálak megtartása Ilyenkor óvatos tisztítás után, a nád alá, egy tartólemezt rögzítünk, a mely megóvja a nádat, használat esetén, az esetleges sérülésektől, pl.: szakadás, megnyúlás. Ráhelyezhető ülőpárnát használunk ilyenkor.

Bútorfelújítás

Azonban, amikor a meglevő, sérült nádszövet nem képvisel művészettörténetileg semmilyen értéket, akkor elfogadott, az eltávolítása. Ilyenkor,a műtárgy eszmei értéke nem csökken, mert nem egy neves mester szőtte az ülést.
A nádszövet cseréje során derül ki, hogy kétfajta jól elkülöníthető rögzítési módszer létezik.

A kézi fonású

A kézi fonású széknél körben furatok vannak, és ezekbe szövik bele a rattan szálat.

A nútos befogású

A nútos befogású típusnál a szék szélébe egy u alakú nút van marva és abba van beszorítva az előre megszőtt rattan nádszövet széle.

Mindkét szövet, azonos értékű és minőségű.

Bútor nádszövet restaurálás

Bútor nádszövet restaurálás A szék restaurálása során illik az eredeti anyagokat, és technológiát használni. Ezért minden esetben kutatás szükséges, hogy az eredeti állapotot kinyomozzuk.
A lecserélendő, sérült szövet lemásolása, nem minden esetben jó megoldás, mert lehetséges, hogy már nem az eredeti nádazás van a bútoron, hanem egy korábbi javítást eredményét látjuk. Azonban nem lehetünk biztosak abban, hogy az előző felújítás során mennyire járt el szakszerűen a bútorrestaurátor, nádszövő, és a művészettörténész.
Ezért fontos hogy a meglevő állapotot, jól dokumentáljuk (fotóval, és rajzzal). Hogy az újratervezés esetén tudjunk igazodni a meglevő mintához. Azonban nem ajánlatos gondolkodás nélkül lemásolni, mert egy hibásan szőtt székülést újra kell tervezni.
Amikor művészettörténésszel történt konzultáció során kiderül, hogy eszmei értékkel is bír a nádszövet, akkor nem szabad eltávolítani. Amennyiben szükséges, tartólemezzel meg lehet támasztani, és kerülni kell a bútor használatát.
Amikor muzeális értékű bútorról van szó, nem megengedet a használata. Kipróbálásra sem szabad ráülni a székekre, mert az egészségesnek tűnő rattan szálak, teljesen kiszáradtak, és mikró repedések alakultak ki a belsejében, ami nem mindig látszik kívülről a fényes héj alatt. A glicerin tartamú vízzel való permetezés, látszólag rugalmasabbá teszi a szálakat, azonban a mikró repedéseket nem ragassza össze. Így egy erősebb erő hatására az egészségesnek tűnő szálak azonnal elszakadnak.

A szövés szabvány méretei

Amikor egy technológia elért egy bizonyos fejlettséget szükségessé válik a szabványosítása. Azért, hogy különböző országokban alkotó szakemberek azonos műtárgyakat alkothassanak. Ez megkönnyíti a későbbi restaurálást is.

A méretek az alábbi táblázatban találhatók.

A szövés szabvány méretei Ezekkel a táblázatokkal kiválasztható, a tökéletes méretű széknád készlet, új bútorgyártáshoz, vagy javításhoz, mint székrestauráláshoz. Továbbá, segíti, a bútorrestaurátorok munkáját és kutatását, a bútor eredeti állapotú szövésének a kiderítésében.
Gyakorlott mesterek szövése, ezektől a méretektől, a saját tapasztalataik alapján eltérhet. Tehát ezt a táblázatot nem szabad szabályként elfogadni, hanem hasznos útmutatóként kell rá tekinteni.

Mivel Angolszász nyelvterületen, sokkal nagyobb irodalma van a bútorrestaurálásnak, és a bútorjavításnak, ez igaz a nádszövésre is.
Sok tanfolyamon oktatják külföldön.
Ezért inc (hüvelyk) -ben is odaírom a méreteket, hogy könnyebben összehasonlítható legyen, az angol nyelvű könyvekben leírtakkal.

Magyarázat a táblázathoz

A nád szélessége.
A különböző szélességű nádakhoz megfelelő vastagság is tartozik, amely itt nem szerepel. A szélességek szerint elnevezéseket kaptak a nádak, amely a szövés méreteit is jelenti.

A fúrt lyuk átmérője.
különböző szélességű nádak Általában kétféle lyuktípust különböztetünk meg. A kisseb átmérőjűbe, a szövés végén faszöggel rögzítjük a nádszálakat. A nagyobb átmérőjűbe, szálakat a túloldalon mindig jól meg kell kötni. Mert a lyuk, a nádszálak mellett, üresen marad, ugyanis lyuktakaró szálat is a túloldalon kössük meg.

A szomszédos lyukak távolsága
(középpont). Ehhez nem volna mit hozzá fűzni, hiszen közérthető. Sajnos azonban a szakemberek nem mindig dolgoznak pontosan. Előfordulnak pontatlanságok, és a lyukakat nem pontosan egy vonalban fúrják, mert sablon nélkül elég nehéz, egy kerek fába, pontosan befúrni a lyukakat.
A másik hiba, ami sűrűn előfordul, a lyukak távolságának a különbsége. Ugyanis a kézi fúrógéppel készült lyukakat bejelöli, az asztalos, vagy a bútorkészítő szakember, ceruzával, de sajnos a fúró elmászik oldalra, és ezért különböző lyuktávolságok keletkeznek. Ezek a pontatlansások a szövés minőségét kevésbé befolyásolják.
Restaurálás, vagy felújítás esetén ezért kell az egész oldalt megmérni, mert ha csak néhány lyukat mérünk meg akkor téves eredményt kaphatunk.


Nádszövetek méretei 1. sz táblázat
A nád szélessége  A fúrt lyuk, átmérője  A szomszédos lyukak, középponti távolsága
Szuper vékony 1,5 mm 3,17 mm 1/8 " 1,5 mm 3/16"
Vékony 1,75 mm 3,17 mm 1/8 " 6,35 mm 1/4"
Szuper finom 2, mm 3,17 mm 1/8 " 9,5 mm 3/8 "
Finom- finom 2,25 mm 4,76 mm 3/16 " 12,7 mm 1/2 "
Finom, faszöghöz 2,25 mm 4,2 mm   15, mm  
Finom 2,5 mm 4,76 mm 3/16 " 14,3 mm 5/8 "
Keskeny közepes 2,75 mm 6,35 mm 1/4 " 15,8 mm 5/8 "
Közepes 3, mm 6,35 mm 1/4 " 19, mm 3/4 "
Általános 3,5 mm 7,93 mm 5/16 " 22,2 mm 7/8 "
Takaró szál 5, mm        
Kispál Sándor bútorasztalos mester    http://www.butorasztalos-restaurator.hu
Források: Seat Weaving (Ülés szövés) L. Day Perry 1917. Peoria,Illinois
https://seatweaving.org/chair-cane-kits


6 hüvelykben (inch), levő, fúrt lyukak száma.
Az előzőekben leírt pontatlanságok kiküszöbölésére, jó megoldás, néhány országban, régen így tanították, de ma is sokan használják mérésre.

Nádszövetek méretei 2.sz táblázat
A nád szélessége A fúrt lyuk, átmérője 6 hüvelykben (inch),  vagyis 15,24 cm-ben  levő, fúrt lyukak száma
Szuper vékony 1,5mm 3,17 mm 1/8 "    
Vékony 1,75mm 3,17 mm 1/8 "    
Szuper finom 2 mm 3,17 mm 1/8 "    
Finom- finom 2,25 mm 4,76 mm 3/16 " 12 db 12,7 mm
Finom, faszöghöz 2,25 mm 4,2 mm   10-11 db  
Finom 2,50 mm 4,76 mm 3/16 " 11 db 13,85 mm
Keskeny közepes 2,75 mm 6,35 mm 1/4 " 10 db 15,24 mm
Közepes 3,00 mm 6,35 mm 1/4 " 9 db 16,93 mm
Általános 3,50 mm 7,93 mm 5/16 " 8 db 19,05 mm
Takaró szál 5 mm        
Kispál Sándor bútorasztalos mester    http://www.butorasztalos-restaurator.hu
Források: Seat Weaving (Ülés szövés) L. Day Perry 1917. Peoria,Illinois
https://seatweaving.org/chair-cane-kitsThonet hintaszék restaurálás


Thonet hintaszék fotója

Thonet Rocking Chair No. 7014 B modell

Az eredeti katalógusban szereplő fotó.

Hajlított bükkfából készült, hintaszék restaurálás után.


A peddignád szövőszálakkal újraszőve.
Sellakpolitúrozva.
Thonet Rocking Chair No. 7014 B

Kispál Sándor bútorasztalos mester


Kispál Sándor bútorasztalos mester