Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Asztaltető felújítása

Előtte - utána.
← Csúszás →Egy szép cseresznyefurnéros asztaltető teteje, nagyon súlyosan megégett. Ennek a javítását mutatom be.A tökéletes javításhoz, a furnérfelület teljes cseréje, és a felület újralakkozása, szükséges.


Asztaltető felújítása, restaurálása. Az asztalon kigyulladt egy adventi koszorú, amit szerencsésen eloltottak. Sajnos azonban az asztal felülete megégett. A lakkréteg leégett, és a furnér is elszenesedett. A blindfurnér néhány helyen, elszenesedett.

Az asztallap furnérja, restaurálás esetén, még menthető volna, viszont a furnérfolt, elütne a felület többi részétől. Mivel, eszmei értéket sem képvisel, ezért a felújítás során, már nem menthető. Egy széles vésővel eltávolítottam, a könnyen leváló részeket.Asztaltető felújítása, restaurálása. Az elszenesedett blindfurnérra, vagy fára, nem ragasztható faréteg, mert a porózus anyaghoz nem lehet tartósan ragasztani. Ezért kivéstem, az elégett részt, és fával pótoltam. A fennmaradó, réseket folyékonyfával tömítettem ki.
Ezután kontaktcsiszolóval lecsiszoltam a két asztallap teljes felületét, természetesen közvetlenül a ragaszás előtt, különben elgörbülhet az asztallap.Asztaltető felújítása, restaurálása.

Újrafurnérozás

Vettem egy köteg cseresznye furnért, és elkészítettem, a terítéket, pontosan meggyegyező méretben, az eredetivel. Körbe pakniztam, és a kontaktcsiszolás után, PVAc ragasztóval hő présben ráragasztottam.


Asztaltető felújítása, restaurálása. A lecsiszolt furnérozott felületet, enyhén pácoltam vízpáccal, öregcseresznye színűre, mert az eredeti is ilyen színű volt, és ez a szín megy az asztal lábához.Asztaltető felújítása, restaurálása.

Lakkozás

A színtelen PU töltő-alapozó lakk után megcsiszoltam 400-as papírral.


Asztaltető felújítása, restaurálása. Az eredeti asztallap PU selyem-matt fényű lakkal, lett felületkezelve. Ezért én is hasonló, nagy keménységű lakkot kerestem.
Végül is, nem nagykeménységű, hanem a Milesi, nagy kopásállóságú, poliuretán, 2 komponenses lakkját választottam.
Az LGA190 -es selyemmatt fedőlakkhoz kevertem LGA196-os lakkot, így kaptam kb.:18 gloss fényességűt, ami megfelel az asztalláb, és az eredeti asztal fényességének.


Asztaltető felújítása, restaurálása. PU fedő lakkal fújtam le.
Asztaltető felújítása, restaurálása. Asztaltető felújítása, restaurálása. Asztaltető felújítása, restaurálása. Asztaltető felújítása, restaurálása. Asztaltető felújítása, restaurálása. Asztaltető felújítása, restaurálása. Asztaltető felújítása, restaurálása.