Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Az alkalmazandó ragasztóanyagok megválasztása


    A ragasztóanyag megválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni. Ilyen például, hogy az adott gyártmány rendeltetésszerű felhasználásakor milyen körülmények közé kerül (száraz lakásba, szabadba, vagy éppen nedves körülmények közé).


A legjelentősebb faipari ragasztóanyagok, amelyek a fa-feldolgozóiparban elterjedtek, a következők:


 

Glutin enyv :

Csontenyv, nyúlenyv, bőrenyv,
Bútorrestauráláshoz a leggyakrabban használt ragasztó. A kezdeti tapadása kiváló, a megkötés után javítható (fel lehet olvasztani). Kötőszilárdsága jó, rugalmas, de nem vízálló.
Melegragasztóként használjuk, az állandó melegen-tartás miatt nehézkes a használata, általában csak restaurálási munkákhoz használjuk. Az én műhelyemben, folyamatosan vízmelegítőben tartom, 75 oC-on és így bármikor használható. A ragasztások viszont nem víz- és nedvességállóak, és a mikroorganizmusokkal szemben sem kellően ellenállóak

 

Polivinil-acetát, PVAC vízdiszperziós ragasztó:

PVAC ragasztó, EMFIBOIS, Ponal fehér enyv,
Jelenleg a legtöbb asztalos, és barkácsoló ezt használja, egyszerű a használata, és erős kötést ad.
Egykomponensű vinil diszperziós faipari ragasztó. Kötőszilárdsága jó, rugalmas, vízállósága különböző. Hidegragasztásnál alkalmazzuk. Jól összefér más műgyantákkal, így lágyító anyagként is számításba jöhet. Kikeménykedés után átlátszó és foltmentes ragasztást kapunk. Ártalmasnak minősülő anyagot nem tartalmaz. . A D3 vízálló.

 

Kontakt, (oldószeres) ragasztók:

Palmatex, pálmafix, emfi,
Lapok lemezek ragasztására használjuk, azonnali kötést ad.
A műgumi vagy természetes gumi oldószeres oldatai. Műanyagok fóliák ragasztásánál alkalmazzuk. Az oldószer elpárolgása után a ragasztandó darabok egymásra helyezésével rövid préselési idő után a kötés létre jön, ezért ezeket kontaktragasztóknak is nevezzük

 

Akril alapú, Építési Ragasztók:

Pattex FIX Wood, MESTER Fix Építési Ragasztó,
Gyors kezdeti tapadás, hézagkitöltő tulajdonságú egyenetlen felületen, átfesthető. Kézi vagy pneumatikus pisztoly segítségével visszük fel. Legalább az egyik felület legyen nedvszívó, porózus. A ragasztót, vékony vonalban vagy pontokban visszük fel. A ragasztandó elemek széleit mindig kenjük be a ragasztóval.
Megkötés utáni zsugorodás: kb. 45%

 

Szilikon alapú, Építési Ragasztók:

FBS, sziloplaszt, univerzális szilikon tömítő-ragasztó,
Használat során kismennyiségű ecetsav szabadul fel.  Egy szilikon-bázison felépített paszta konzisztenciájú egykomponensű ragasztó és tömítő-anyag, mely a levegő nedvességének hatására fokozatosan gumiszerű tulajdonságokat vesz fel. Kifogástalanul tapad fémekre, üvegre, csempére, PVC-re. Bakelitre, natúr- és lakkozott fafelületekre stb.

 

Kazein enyv:

Kötőszilárdsága jó, kevésbé rugalmas, mint a glutin enyv, viszont vízállóbb. Hidegragasztásra alkalmas, de hő közléses ragasztásra is használható.
Alapanyaga a tejben, túróban lévő tejfehérje, a kazein. Túrót nátronlúgban oldunk, a végeredmény egy mézszerű oldat lesz.   Leszűrjük a fel nem oldódott túrót, és kész az alap. Ehez kevernek különböző penészesedést, erjedést csökkentő anyagokat. Por alakban hosszabb ideig tárolható.

 

Műgyanták:

ARBOCOLL H
Karbamid-formaldehid típusú műgyanta: kötőszilárdsága jó, vízálló ragasztó. Főleg forró ragasztáshoz alkalmas, de megfelelő edzővel, meleg vagy hidegragasztáshoz is használható.

Melamin-formaldehid típusú műgyanta: kötőszilárdsága jó, kevésbé rideg mint a karbamid ragasztó, víz- és főzésálló ragasztást ad. Főleg forró ragasztásra alkalmas, de megfelelő edzővel használható melegeljárással is.

Fenol-formaldehid típusú műgyanta: elsősorban, mint „filmenyv" furnérozásnál alkalmazható.

 

Olvadó műgyanta:

 Élfólia vagy élfurnér gépi felragasztására használjuk. 180. . .210 °C-on olvad és a felületre felhordva, az élfurnér felhengerlése után néhány tizedmásodperc alatt megköt

 

Kárpitos anyagok ragasztásához:

 Ponal Habragasztó használható.


Megfigyelendő, hogy a ragasztással létrehozott kötés csak nyugalmi (statikus) vagy változó (dinamikus) terhelésnek van kitéve.


Figyelembe kell venni továbbá azt is, hogy milyen technikai berendezés áll rendelkezésünkre, tudunk-e hő- prést használni, vagy csak hideg ragasztásra van lehetőségünk.

E szempontok mérlegelésével tudjuk a legmegfelelőbb ragasztóanyagot kiválasztani.


A hidegenyv vagy kazeinenyv.

Anyaga kazein, amit sovány tejből előállított túróból készítenek, és megfelelő arányú márvány-mészport adagolnak hozzá. Tartósságának növelésére szódát, töltőanyagként pedig kaolinport kevernek bele.
Készítése: két súlyrész vízhez állandó keverés közben egy súlyrész hidegenyvet öntünk. Ezt 10-15 percig állni hagyjuk, majd újból megkeverjük. Melegíteni nem szabad! Csak zománcos, vagy fajansz (műanyag is jó!) edényben végezzük a keverést. Fémmel való érintkezés esetén elszíneződhet. Ha besűrűsödött, hígítani már nem szabad, mert ragasztóképessége az utólagos hígítással csökken.
A hidegenyvvel bekent felületeket nem szabad azonnal összeilleszteni, várjunk 5-10 percig, hogy az enyv jól beszívódjon a faanyag felületébe. A hidegenyv lassabban köt, mint a melegenyv, ezért az enyvezés után a sajtolásra is hosszabb időt adjunk. A végleges kötés csak néhány nap múlva következik be.
Előnye: nedvességállóbb, mint a melegenyv. Hátránya: a megmaradt enyv 4-6 óra alatt megkeményedik, s ezáltal használhatatlanná válik.

Balázs Sándor: Asztalosmunkák a ház körül