Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Környezetbarát, klasszikus, időtálló, felületkezelések


Elsősorban, az olajozás, és viaszolás bemutatása.


Környezetbarát, mert gyártás, és felhasználás során kevésbé terheli a környezetet.

Klasszikus, mert régi ídők óta alkalmazzák ezeket.

Időtálló, mert évszázadok tapsztalalta alatt kiderült, hogy melyik anyag hogyan viselkedik.


A jelenlegi korszerű, tartós, és jó minőségű, lakkok festékek, nagyon egészségkárosító hatásúak, a bútorokra történő felhasználásuk közben.


Igaz, hogy néhány éve megjelentek a vizes-bázisú bútorlakkok, azonban ezek az akril lakkok, valóban nagyon tartósak, de mesterséges anyagok.


A természetes anyagokat, érdemes újra felfedezni, a bútorok emberközelivé válnak ezáltal. Amikor tudjuk, hogy ez egy természetes felületkezelő anyag, akkor közelebb érezzük magunkat, a természethez. Ami a mai világban sokat számít.


Olajozáskor, a száradó olajok vízálló felületet adnak a bútornak, amely képes minimális mozgásra, anélkül, hogy ledobná a felületkezelést.


A viaszok, változatos, és tartós réteget alkotnak a bútor felületén.

A gyanták, erős és kemény filmréteget képeznek a bútorokon. Kültéri felületkezelésre a gyanták nem valók. Az alkoholban oldott sellak, kitűnő felületkezelő anyag, azonban a tartósabb igénybevételt jobban bíró lakkok kiszorították, a használatból.


A sellakpolitúrozás, viszont az antik bútorok, restaurálására egyedüli jelentőséggel bír, mivel csak ezt az anyagot lehet alkalmazni a felülelkezelésre.


Legyünk óvatosak !
A viasszal való bedörzsölési eljárásoz használt minden anyag tűzveszélyes, különösen a terpentin! A használt rongyok öngyulladásra hajlamosak, ezért mindig zárt fémedényben tartsuk!